Budinca de cartofi
Ingrediente (pentru 6 portii): 1,2 kg cartofi (fainosi), 150 g unt, 6 oua, nucsoara, putina sare, unt pentru forme.
Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se curata cartofii de coaja - doi dintre ei se pun deoparte -, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare, pana ce se inmoaie. 500 g de cartofi se preseaza si se amesteca cu galbenusurile si cu untul, pana ce compozitia devine neteda. Se condimenteaza cu sare si nucsoara si se lasa sa se raceasca.
Se bat albusurile spuma si se incorporeaza in piureul de cartofi preparat anterior.
Se-ncinge cuptorul la 140gr. si se ung cu unt 6 forme mici de budinca.
Se taie cei doi cartofi cruzi (pusi deoparte) felii subtiri de tot si se tapetaza cu ei formele. Se toarna compozitia de cartofi si se lasa sa fiarba pe baie de apa, circa 20 de minute. Se rastoarna cat sunt inca calzi si se servesc ca aperitiv sau impreuna cu friptura, tocanita etc.
Ficat cu afine
Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g ficat (de vitel sau de vita), 50 g unt, 1 lingurita zahar, 200 g afine proaspete, 200 ml vin rosu, 2 cl vermut sec, 1 varf de cutit sare, 20 boabe de piper verde, sare grunjoasa pentru ficat, cimbru pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 90gr..
Se curata ficatul de pielite si se taie in 8 felii egale.
Se incinge putin untul intr-o cratita (sa nu devina maroniu!), se prajesc feliile de ficat pe ambele parti (nu la foc iute, dar nici la foc prea slab), dupa care se dau la cuptorul incins si se lasa sa se patrunda inca 5 minute.
Se caramelizeaza usor zaharul intr-o cratita, se adauga afinele si se stinge cu vin rosu. Se toarna si vermutul, se sareaza si se lasa sosul sa scada, pe foc, la jumatate.
Se incalzesc putin feliile de ficat pe ambele parti, se aseaza pe farfurii incinse, se toarna sosul de jur imprejur si se presara peste sos boabele de piper zdrobite.
Se presara si sarea grunjoasa peste ficat si se garniseste cu cimbru, dupa gust.
Legume cu usturoi
Ingrediente (pentru 6 portii): 2 dovlecei, 4 ardei grasi (rosu, verde, galben, portocaliu), 3 cepe verzi, 10 frunze de busuioc, 5 catei de usturoi, 1 lingurita sare de mare, 1/8 l ulei de masline pentru prajit.
Mod de preparare:
Se spala dovleceii, ardeii si cepele, se curata, se zvanta si se taie bucati mai mari.
Se aleg frunzulitele de busuioc si se spala; usturoiul curatat se taie marunt. Se-ncinge bine uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc in el legumele, rasucind mereu tigaia, dar fara ca ele sa prinda culoare. La sfarsit, se adauga usturoiul si busuiocul, se gusta de sare si se servesc pe un platou. Daca va plac legumele picante, le puteti stinge - inainte de-a se fi prajit - cu 1/8 l de otet balsamic.
_____________________
Dulciuri
Tarta cu nectarine
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 sul de aluat fraged, 750 g nectarine, 100 g unt, 125 g zahar, 125 g migdale macinate, 2 oua, 1 lingura rom, 1 lingura fistic tocat marunt, 2 linguri zahar tos (glasat).
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr., intindeti aluatul intr-o forma de tarta, intepati-l cu furculita si puneti-l deoparte.
Lasati untul sa se topeasca si turnati-l in bolul mixerului. Adaugati migdalele macinate, zaharul, ouale intregi si romul.
Mixati compozitia pana ce devine neteda si turnati-o peste aluatul din tava.
Spalati nectarinele sub jetul de apa rece, stergeti-le, taiati-le in patru si asezati-le peste crema, apasandu-le usor. Pudrati-le cu zahar tos (glasat) si dati tarta circa 50 de minute la cuptorul incins.
Scoateti tarta din tava, lasati-o sa se raceasca putin, presarati peste ea fisticul tocat si serviti-o calduta.
Trimiteți un comentariu